Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево“ е сред най-големите в света по брой пътници

...
Граничният контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево“ е сред най-големите в света по брой пътници
Коментари Харесай

Проф. Христо Даскалов, ПП-ДБ: Трябва да гарантираме безопасността на стоките, които влизат през ГКПП „Капитан Андреево“

Граничният контролно-пропускателен пункт „ Капитан Андреево “ е сред най-големите в света по брой пасажери и количество товари, преминаващи през него. Преди две години избухна скандал с частната лаборатория за фито-санитарен надзор там, от чиято активност страната губи 200 млн. лева. През септември м.г. на първо четене по предложение на ПП-ДБ бе признат Закон за ръководство на Агрохранителната верига, който забранява активността на частни лаборатории на външните граници на страната, а задачата е единствено страната да прави тестванията на храните. 

Според проф. Христо Даскалов, народен представител от ПП-ДБ и някогашен изпълнителен шеф на Българската организация за сигурност на храните, през 2022 година На ГКПП„ Капитан Андреево “ са се направили голям брой инспекции.
Инициативата беше ние да укрепим контрола на нашите гранично контролно-пропускателни пунктове, тъй като е ясно, че това са специфични места, а и в случаите със Сърбия, Турция и Република Северна Македония ние носим особена отговорност, тъй като това са външни граници на Европейски Съюз. Над 450 млн. Души живеят в Европейски Съюз и ние би трябвало да подсигуряваме, че в него влизат артикули и храни, които са безвредни и дават отговор на всички условия.
Депутатът изясни, че законът стои от към този момент пет месеца в изчакване сред първо и второ четене, само че в този момент следва влизането му в пленарна зала. Според проф. Даскалов измененията в Закона за ръководство на агрохранителната верига са мечтани единствено от ПП-ДБ, а част от останалите политически сили показват равнодушие към този закон.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР